«Νέα Εταιρεία» από Vodafone και Wind: Πίσω από τα Κέρδη και τις Διαφημίσεις, Μειώσεις Μισθών, Τρομοκρατία, Απολύσεις

afisa somateia wind vodafone

24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ

Wind
, Τετάρτη 9/10 – Vodafone, Παρασκευή 11/10

«Νέα Εταιρεία» από
Vodafone και Wind
Πίσω από τα Κέρδη και τις Διαφημίσεις,
Μειώσεις Μισθών, Τρομοκρατία, Απολύσεις

Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις, αρνούμαστε να πάμε σε εργολάβους-σφαγείς των δικαιωμάτων μας.

Εδώ και λίγο καιρό, οι εταιρείες Vodafone και Wind προχωρούν σε ενοποίηση μέρους του δικτύου τους και διαφημίζουν αυτή τη συνεργασία. Μιλάνε για οφέλη για τους καταναλωτές, καλύτερες υπηρεσίες και τιμές, αλλά και για επενδύσεις, θέσεις εργασίας, στήριξη των εργαζομένων και της κοινωνίας… Μάλιστα, έφτασαν μέχρι τον ίδιο τον πρωθυπουργό κο. Σαμαρά (τον επισκέφτηκαν το καλοκαίρι), που τους καλοδέχτηκε, για να ζητήσουν εγγυήσεις για τα σχέδιά τους αλλά και να στηρίξουν το… success story(!) της κυβέρνησης, μιλώντας πάλι για επενδύσεις, στήριξη της οικονομίας κ.λπ.

Στην πραγματικότητα, μ’ αυτή τη συνεργασία, οι Vodafone και Wind «τρέχουν» παράλληλα ένα άλλο σχέδιο. Φτιάχνουν μια τρίτη εταιρεία, μια δήθεν «νέα» εταιρεία, όπου μεταφέρουν μεγάλο μέρος του τεχνικού προσωπικού και του τεχνικού έργου. Αυτό δεν έχει σχέση με καμία ανάγκη υλοποίησης κανενός έργου. Στοχεύει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στο να διαλύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις και τα Σωματεία στις δύο εταιρείες, φέρνοντας απολύσεις και μειώσεις μισθών.

Πηγαίνοντας στη «νέα εταιρεία», εκατοντάδες συνάδελφοί μας θα βρεθούν χωρίς Συλλογική Σύμβαση, χωρίς Σωματείο να τους εκπροσωπεί και να τους καλύπτει. Επομένως, όλα όσα κατακτήθηκαν (αξιοπρεπείς μισθοί, επιδόματα γάμου, παιδιών, ειδικότητας, φροντίδας παιδιών κ.α.) στις Συλλ. Συμβάσεις μέσα από τα Σωματεία μας, θα βρεθούν στον αέρα ή θα γίνουν αντικείμενο «ατομικής διαπραγμάτευσης» και θα καταργηθούν. Στις εργολαβικές εταιρείες είναι πρακτικά αδύνατο να στηθούν και να λειτουργήσουν Σωματεία, που είναι η μοναδική ελπίδα για Συλλογικές Συμβάσεις και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Στη «νέα εταιρεία» μισθοί και δικαιώματα θα πάρουν ταχύτατα τον κατήφορο. Ενώ προϊστάμενοι και μεγαλοστελέχη των δύο εταιρειών, που έχουν γεμίσει προνόμια όλα αυτά τα χρόνια, κοιτάνε να βάλουν πλάτη σ’ αυτά τα σχέδια και να διασφαλίσουν τις δικές τους θεσούλες.

Εργαζόμενοι, Απολυμένοι και Άνεργοι, Νέοι, Καταναλωτές:

Οι Vodafone και Wind, για χρόνια θησαύρισαν, χτυπώντας συστηματικά τα δικαιώματα των εργαζομένων:

Με τρομοκρατία στο χώρο δουλειάς. Πολλές φορές στοχοποίησαν συνάδελφους μας για τη συνδικαλιστική τους δράση, ενώ έσυραν τα Σωματεία μας στα δικαστήρια.

Για χρόνια δεν υπέγραφαν συλλογικές συμβάσεις, που τελικά κατακτήσαμε με επίμονους αγώνες και τώρα θέλουν να διαλύσουν.

Με εκατοντάδες απολύσεις. Πριν 3 χρόνια, η Wind είχε σχεδόν 2.000 εργαζόμενους, σήμερα έχει φτάσει λίγο πάνω από 1.000. Η Vodafone είχε 2.800 πριν από 5 χρόνια, σήμερα έχει μόλις 1.700.

Διαλύοντας τις σταθερές εργασιακές σχέσεις, για να δουλεύουμε όλοι «ελαστικά»: μπλοκάκια, «νοικιασμένοι», συμβασιούχοι, μερικής απασχόλησης, υπεργολαβίες. Έτσι προσπαθούν να παρακάμπτουν τις Συλλογικές Συμβάσεις.

Με τεράστια εντατικοποίηση της εργασίας. Π.χ. στην Εξυπηρέτηση Πελατών, όπου υπάρχουν οι χειρότερες συνθήκες, συνάδελφοί μας έχουν φτάσει να λιποθυμάνε ενώ κυνηγάνε τους άπιαστους «στόχους» που βάζει η Διοίκηση.

Με τη «νέα» (δήθεν) εταιρεία θέλουν να εφαρμόσουν όλα αυτά στο πολλαπλάσιο, εκμεταλλευόμενοι το κλίμα εξόντωσης των εργαζομένων από τα απανωτά Μνημόνια και τους αντεργατικούς νόμους που έχουν σωρηδόν ψηφιστεί απ’ όλες τις κυβερνήσεις εδώ και 10-15 χρόνια. Οι ίδιες εταιρείες που γνώρισαν από το κράτος κάθε δυνατή διευκόλυνση για ν’ ανοίξει η αγορά της τηλεφωνίας πρώτα–πρώτα γι’ αυτές. Που απολάμβαναν για χρόνια το μεγαλύτερο τέλος τερματισμού κλήσεων στην Ευρώπη. Που έχουν επιδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Που απειλούν, εν μέσω κρίσης, με πλειστηριασμούς κατοικίας ανυποψίαστους καταναλωτές (ανέργους κ.α.), για μερικούς ανεξόφλητους λογαριασμούς. Στις οποίες επανειλημμένα έχουν επιβληθεί πρόστιμα και εμπλέκονται σε σκάνδαλα (π.χ. υποκλοπές). Αυτοί είναι που «νοιάζονται» και «προσπαθούν» για τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές!

Λέμε:

ΟΧΙ ΣΤΗ «ΝΕΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ». Με την εξειδίκευσή μας, με την εμπειρία που έχουμε, με χρόνια συνεργασίας μεταξύ μας, μπορούμε και θέλουμε να υλοποιήσουμε κάθε έργο. Αλλά χωρίς να χάσουμε τα δικαιώματά μας, χωρίς να διαλυθούν οι Συλλογικές Συμβάσεις και τα Σωματεία μας. Όχι στον κατακερματισμό των εργασιών σε εργολάβους, που έχει αποδειχτεί καταστροφικός για τα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

-Οι τηλεπικοινωνίες πρέπει να είναι προσβάσιμες σε όλους, φτηνά και ποιοτικά. Γι’ αυτό πρέπει να σταματήσουμε τις πολιτικές που δίνουν τα πάντα στους εργοδότες, στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας», της «ανάπτυξης», των «επενδύσεων» κ.λπ. Που επιτρέπουν στις επιχειρήσεις του κλάδου να κερδοσκοπούν πάνω σ’ αυτή την κοινωνική ανάγκη, πατώντας πάνω στα πτώματα των εργαζομένων.

Μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τη νεολαία, παλεύουμε: Για σταθερή δουλειά για όλους, ενάντια στον εφιάλτη της ανεργίας, των απολύσεων, των λουκέτων. Για μια αξιοπρεπή διαβίωση, χωρίς άλλες μειώσεις μισθών και διάλυση των κοινωνικών υπηρεσιών. Για Συλλογικές Συμβάσεις, ενάντια στην ζούγκλα του εργασιακού Μεσαίωνα που θέλουν οι εργοδότες.

 

Τα Σωματεία των Εργαζομένων σε Vodafone και Wind

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*