Η Σφήκα – Τεύχος 10

Κυκλοφόρησε το τεύχος 10 (Ιούλιος 2017) του εντύπου “Η Σφήκα”, της Συνέλευσης για την ΚΥκλοφορία των Αγώνων.

Κατεβάστε το τεύχος 10 από εδώ.

Περιεχόμενα
Η Οδύσσεια ενός αγώνα στα προγράμματα Voucher
Ενάντια στο τέλος της διαδρομής, σκέψεις για τη συνέχιση & διεύρυνση του αγώνα στα μέσα μεταφοράς
Συνέντευξη για τον αγώνα των “καροτσάκηδων” φοιτητών στη σίτιση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου
Δεν είναι ανθρωπισμός! Είναι η αναδιάρθρωση ηλίθιε!
Η πολιτική ασύλου μετά τη κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας και οι μεθοδεύσεις Μουζάλα

Editorial

Θα είμαστε ειλικρινείς. Η προετοιμασία του παρόντος τεύχος ακολούθησε κατά πόδας το χρονοδιάγραμμα της αξιολόγησης της κυβέρνησης από τους δανειστές. Το σχεδιάσαμε πέρυσι, το ετοιμάζαμε από τα Χριστούγεννα, το περιμέναμε αμέσως μετά το Πάσχα και τελικά έκλεισε τον Ιούνιο. Πλέον όμως είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στις αγορές συνοδευόμενο, όχι από ένα 4ο μνημόνιο, αλλά από ενα πολυσέλιδο κεντρικό κείμενο σχετικό με την πορεία της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στην εποχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ειδικότερα, στο μικροσκόπιο της ανάλυσης μας μπαίνουν οι συνέχειες και οι αλλαγές στο κράτος ως συλλογικό εργοδότη, η εκχώρηση αρμοδιοτήτων του στις ΜΚΟ, ιδιαίτερα όσον αφορά τη διαχείριση των προσφύγων/μεταναστών, οι νεοφιλελεύθερες προσταγές πίσω από τον ανθρωπιστικό μανδύα και φυσικά η θεση μας ως αγωνιζόμενων ενάντια σε όλα αυτά.

Στα υπόλοιπα κείμενα αυτού του τεύχους, επιμένουμε στην κεντρική σημασία των αγώνων σε πρώτο πρόσωπο που πετυχαίνουν πρακτικά αποτελέσματα, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεπεράσουμε την ύφεση του κοινωνικού ανταγωνισμού που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Αυτόν τον σκοπό εξυπηρετέι η περιγραφή της οδύσσειας του αγώνα για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων των εργαζόμενων στα voucher τουρισμού, καθως και η συνέντευξη για τον αγώνα κάποιων φοιτητών-περιστασιακά εργαζόμενων στην σίτιση του Γεωπονικού πανεπιστημίου. Για ένα τρέχον αγώνα μιλάει και το συλλογικό μας κείμενο για τις αλλαγες στα ΜΜΜ με την επιχειρούμενη εισαγωγή των μπαρών/ηλεκτρονικού εισιτηρίου, ενα κείμενο που μοιράσαμε σε σχετικές κινητοποιήσεις με στόχο να συνεισφέρουμε στην συνέχιση και την διεύρυνση αυτών. Τέλος, δημοσιεύουμε ένα κείμενο περιγραφής της κρατικής πολιτικής στον τομέα της παροχής ασύλου μετά την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μέσα από την οπτική των εργαζόμενων στις επιτροπές ασύλου που κοντραρίστηκαν με τις προσταγές του ελληνικού κράτους και των ευρωπαίων εταίρων του.

Τι κοινό έχει μια σερβιτόρα με ένα φοιτητή; Ο πληροφοριακός εργάτης με τη μετανάστρια καθαρίστρια; O ομοφυλόφιλος με έναν άνεργο; Τι σχέση έχει η Σ.Κυ.Α. με τους άλλους εκμεταλλευόμενους -καταπιεζόμενους; Μία απάντηση έχουμε να δώσουμε: τους μικρούς και μεγάλους αγώνες που ξεσπούν εδώ και ‘κει.
Η Σ.Κυ.Α. είναι μια συνέλευση ανθρώπων που συγκροτήθηκε στην βάση διαφορετικών πολιτικών διαδρομών και διαφορετικών εμπειριών αγώνα. Σημείο διασταύρωσης αυτών των πορειών η κοινή συμμετοχή στις διαδικασίες της εξέγερσης του Δεκέμβρη του 2008 και η ανάπτυξη μιας ορισμένης κριτικής απέναντι σε αυτήν την εμπειρία.

Μια κριτική που δημιουργήθηκε μέσα από την διαμόρφωση μιας ορισμένης στάσης μέσα στους αγώνες, μιας στάσης ενάντια τόσο στις λογικές κομματικής καθοδήγησης, όσο και στις λογικές πρωτοπορίας, μιας στάσης απέναντι στην θεωρητική και ιδεολογική περιχαράκωση.

 

Σκοπός της Σ.Κυ.Α. είναι να εκκινήσει από τις εμπειρίες αγώνων στους χώρους όπου παρεμβαίνουμε, να αναλύσει τα περιεχόμενα τους, να αποτιμήσει τις μορφές και τα μέσα της δράσης, να εμπλακεί σε μια κοινή εμπειρία πάλης μαζί με άλλους εκμεταλλευόμενους-καταπιεζόμενους, με άλλα κομμάτια της τάξης μας στην βάση κοινών αναγκών και επιθυμιών. Για την κυκλοφορία αυτών των αγώνων. Για την ανάπτυξη μιας στρατηγικής για τον κοινωνικό ανταγωνισμό και την οικοδόμηση μιας συλλογικής προοπτικής μέσα από την κριτική σύνθεση των πολλαπλών εμπειριών του κινήματος. Για την αλλαγή των καθημερινών μας σχέσεων. Για την κοινωνική απελευθέρωση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*