Για τον παρόντα ιστότοπο

Ο ιστότοπος που βλέπεις μπροστά σου δημιουργήθηκε από τη Σ.ΚΥ.Α. και επιδιώκει να κινηθεί πάνω σε τρείς βασικές πολιτικές κατευθύνσεις:

α) Παρουσίαση και κυκλοφορία των αγώνων στη δημόσια σφαίρα.
β) Κινηματικός διάλογος πάνω στην εμπειρία των αγώνων ή πάνω στα προβλήματα που ανακύπτουν σε παρεμβάσεις μέσα σε κοινωνικούς χώρους.
γ) Παρουσίαση των εξελίξεων σχετικά με την κρίση, την καπιταλιστική αναδιάρθωση και κριτική του κυρίαρχου λόγου.

α) Σε σχέση με την πρώτη κατεύθυνση κρίνουμε ότι το να αναδεικνύονται και να κυκλοφορούν τα ανταγωνιστικά παραδείγματα από διάφορους κοινωνικούς χώρους είναι μια διαδικασία που έχει ζωτική σημασία. Τόσο για τον πολιτικοποιημένο κόσμο του «κινήματος» όσο και για μη πολιτικοποιημένο κόσμο που βιώνει τις συνέπειες της κρίσης. Τόσο για να σπάει η συνθήκη της εξατομίκευσης και να διευρύνεται το πεδίο των αγώνων όσο και για να διαμορφώνεται σταδιακά μια πολιτική στρατηγική απέναντι στην κρίση/αναδιάρθρωση. Προφανώς αναγνωρίζουμε ότι αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται και από άλλα συλλογικά εγχειρήματα και με την δημιουργία αυτού του ιστοτόπου θέλουμε να συμβάλλουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να δοθεί έμφαση σε αγώνες που συμβαίνουν στην ελληνική επικράτεια και σε αγώνες στους οποίους εμείς ή άλλοι σύντροφοι έχουμε κάποια άμεση επαφή ή παρέμβαση. Αυτό γιατί θέλουμε να μιλήσουμε κυρίως γι’αυτό που μας συμβαίνει εδώ και τώρα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο κοινωνικών σχέσεων, χωρίς φυσικά να αποκλείεται η παρουσίαση αγώνων από το εξωτερικό. Επίσης σε αυτή την κατεύθυνση μπορούν να ενταχθούν ανταποκρίσεις για το τί συμβαίνει σε επιμέρους κοινωνικούς χώρους είτε συνεντεύξεις με ανθρώπους που παρεμβαίνουν εκεί.

β) Σε σχέση με τη δεύτερη κατεύθυνση θεωρούμε ότι, πέρα από την έμπρακτη στήριξη των «μικρότερων» ή «ευρύτερων» αγώνων, είναι απολύτως απαραίτητο να οργανωθεί ένας σοβαρός διάλογος πάνω στην εμπειρία των αγώνων. Αυτός ο διάλογος είναι βασική προϋπόθεση ώστε να αναγνωρίζουμε τις δυνατότητες και τις αδυναμίες της παρέμβασης των πολιτικοποιημένων κομματιών του «κινήματος», να καταλαβαίνουμε τα όρια και των ίδιων των αγωνιζόμενων υποκειμένων, να αναζητούμε από κοινού απαντήσεις στα πρακτικά προβλήματα που παρουσιάζονται μέσα στους αγώνες, να κριτικάρουμε τα περιεχόμενα και τις μεθόδους αγώνα που χρησιμοποιούμε και να αναζητούμε εκείνα τα περιεχόμενα και εκείνες τις μεθοδούς που θα ταιριάζουν στις νέες συνθήκες… Κρίνουμε ότι αυτός ο πολιτικός/κινηματικός διάλογος πάνω στην εμπειρία των αγώνων είναι κάτι που μας λείπει εδώ και αρκετά χρόνια και θέλουμε η βασική συνεισφορά αυτού του ιστοτόπου να είναι η δημιουργία ενός πρόσφορου πεδίου γι’αυτό το διάλογο. Οι πρακτικές συνέπειες, δηλαδή οι συγκεκριμένες παρεμβάσεις, αυτού του πολιτικού/κινηματικού διαλόγου που επιδιώκουμε είναι προφανώς ένα ανοιχτό ζήτημα! Σε αυτόν το διάλογο θα φιλοξενούνται κείμενα που προέρχονται από τη Σ.ΚΥ.Α., αλλά και κείμενα που προέρχονται από άλλα συλλογικά εγχειρήματα, είτε αυτά έχουν περισσότερο πολιτικό χαρακτήρα είτε κατά βάση κοινωνικό χαρακτήρα. Επίσης θα δημοσιεύονται τόσο κείμενα που αποτελούν συλλογική άποψη μιας διαδικασίας όσο και κείμενα που αποτελούν ατομικές απόψεις (π.χ. τόσο κείμενα που θα φέρουν την υπογραφή της Σ.ΚΥ.Α. όσο και κείμενα μελών της συνέλευσης). Αυτό το επιδιώκουμε όχι μόνο για να διατηρηθεί μια ευελιξία και μια ζωντάνια στον κινηματικό διάλογο αλλά κυρίως για να μη χάνεται κάτι ιδιαίτερα σημαντικό: οι επιμέρους συζητήσεις και σκέψεις πάνω στο πώς παρεμβαίνουμε καθημερινά στους χώρους που ζούμε. Οι άτυπες συζητήσεις που κάνουμε μεταξύ μας ή με άλλους συντρόφους/φίλους, πάνω σε κινηματικά ζητήματα, κρύβουν έναν πλούτο που πρέπει να τον αναδείξουμε!

γ) Σε σχέση με την τρίτη κατεύθυνση θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό να παρακολουθούμε με ποιo τρόπο ξεδιπλώνονται οι παράλληλες διαδικασίες της κρίσης και της αναδιάρθρωσης του καπιταλισμού – κυρίως εδώ που ζούμε και, στο βαθμό που μπορούμε, και παγκόσμια. Ο λόγος δεν είναι τόσο για να χτίσουμε μια συνεκτική θεωρία για τα αίτια της σημερινής κρίσης αλλά κυρίως για να κατανοούμε έγκαιρα το πώς θα επηρεάσει πρακτικά τις ζωές μας η διαδικασία της κρίσης/αναδιάρθρωσης. Που σημαίνει να μπορούμε έγκαιρα να προετοίμασουμε, μαζί με άλλους και τις συλλογικές πρωτοβουλίες που θα ξεκινήσουμε ενάντια σε αυτά που συμβαίνουν. Επίσης σημαντικό είναι να κριτικάρουμε και να αποδομούμε τον κυρίαρχο λόγο, που προσπαθεί συνεχώς και με κάθε απίθανο τρόπο να νομιμοποιήσει μια ψεύτικη «συνυπευθυνότητα για την κρίση» και να αποκλείσει ως «αδιανόητες και επιβλαβείς για την εθνική οικονομία» τις από-τα-κάτω συλλογικές απαντήσεις. Και σε αυτή τη κατεύθυνση θα υπάρχουν κείμενα που προέρχονται από τη Σ.ΚΥ.Α, κείμενα που προέρχονται από άλλα συλλογικά εγχειρήματα ή συντρόφους και ως ένα βαθμό μας εκφράζουν και αναδημοσιεύσεις κειμένων ή άρθρων από την «άλλη πλευρά».

Κλείνοντας θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε τρία σημεία:

1. Δε θέλουμε να αναπαράγουμε το πληροφοριακό χάος που συναντάμε συχνά στη «μπλογκόσφαιρα» και προκαλεί σύγχυση σε όσους χρησιμοποιούν/επισκέπτονται έναν ιστότοπο. Γι’ αυτό το λόγο, εκτός από τη διαμόρφωση των παραπάνω κατευθύνσεων, θα υπάρχει από τη μεριά μας μια «εκλεκτικότητα» στο υλικό που θα δημοσιεύουμε. Με άλλα λόγια περισσότερη ποιότητα (στις αναδημοσιεύσεις, στις ανταποκρίσεις από αγώνες, στα κείμενα σχολιασμού, κτλ) και λιγότερη ποσότητα.

2. Θεωρούμε εξαιρετικά σημαντική τη συμμετοχή άλλων συντρόφων και συλλογικών εγχειρημάτων σε αυτόν τον ιστότοπο. Χωρίς αυτή τη συμμετοχή η πρώτη κατεύθυνση ουσιαστικά θα υπολειτουργεί, εκτός εάν μετατραπούμε σε «δημοσιογράφους των αγώνων» (κάτι που δεν θέλουμε). Όσο για τη δεύτερη κατεύθυνση θα είναι απλώς ανέκδοτο (μιας και το νόημά της δεν είναι απλά να οργανώσουμε το διάλογο εντός της δικής μας συνέλευσης!).

3. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να μετατραπεί ο ιστότοπος σε «πολιτικό καφενείο» όπου ο καθένας εύκολα και ανέξοδα θα αφήνει ένα σχόλιο, κάτι σαν αυτό που ήδη συμβαίνει στο indymedia. Ως εκ τούτου προτείνουμε σε όσους συντρόφους θελήσουν να συμμετάσχουν στο διάλογο να στέλνουν όσο το δυνατόν δομημένα κείμενα (έστω και αν αυτά είναι μικρά σε έκταση) και δηλώνουμε ότι η διαδικασία «αποστολής σχολίων» θα περιλαμβάνει προέγκριση.

Εννοείται βέβαια ότι η Σ.ΚΥ.Α. θα φέρει εξ’ ολοκλήρου την πολιτική ευθύνη για τη λειτουργία του παρόντος ιστοτόπου.