Mαζί ή τίποτα – Εμπειρίες κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών την τελευταία 10ετια

Η εντατικοποίηση των διαρκών περιφερειακών πολέμων που διεξάγει το μεγάλο κεφάλαιο σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, καθώς και η εκτεταμένη φτώχεια στις χώρες του «τρίτου κόσμου» (σύμφωνα με την παραδοσιακή ορολογία των αφεντικών), έχει επιτείνει τις «μεταναστευτικές ροές» τα τελευταία χρόνια και ειδικά στα σύνορα του ελληνικού κράτους. Για εμάς, η ένταση των μεταναστευτικών ροών δεν είναι “φαινόμενο”, ούτε “στατιστική”, ούτε σίγουρα “πρόβλημα” προς λύση. Αντίθετα, είναι μια ευκαιρία για συνάντηση και επέκταση των κοινών αγώνων με τα πιο υποτιμημένα κομμάτια της τάξης μας ενάντια στην καταπίεση και την εκμετάλλευση, σε ένα υπερ-εθνικό επίπεδο.

Πέρα από τη συνθηματολογία και την πολιτική ανακίνηση των κεντρικών ζητημάτων του πολέμου, της μετανάστευσης, του ρατσισμού, υπάρχει και ένα μακρύ νήμα εμπειρίας κοινών αγώνων ντόπιων και μεταναστ(ρι)ών για ζητήματα που αγγίζουν την καθημερινότητα, τις ανάγκες και την επιβίωση των τελευταίων. Οι αγώνες αυτοί θέτουν με ξεκάθαρο και πιεστικό τρόπο τα πολιτικά και πρακτικά επίδικα ενός κοινού αγώνα και συχνά δίνουν απαντήσεις που καλό είναι να εγγράφονται στην κινηματική μνήμη προς μελλοντική χρήση. Αναφερόμαστε σε μια σειρά από συλλογικές απαντήσεις σε ζητήματα όπως η επικοινωνία ανάμεσα σε αγωνιζόμενες, οι διαδικασίες αποφάσεων, ο συντονισμός των δράσεων, η εξομάλυνση των πολλών ταχυτήτων που δημιουργούνται μέσα σε τέτοιους αγώνες λόγω προνομίων των ντόπιων και πιεστικών αναγκών των μεταναστριών και η σύνδεση των αγώνων αυτών με τα γενικότερα πολιτικά επίδικα των αγώνων των μεταναστών για χαρτιά, στέγαση, ίση μεταχείριση.

Σε αυτό το πλαίσιο έρχεται να συνεισφέρει και αυτή η μπροσούρα, η οποία πιάνει το νήμα κοινών αγώνων ντόπιων-μεταναστών με τους οποίους έχουμε εμπλακεί στον έναν ή τον άλλο βαθμό την τελευταία δεκαετία. Πρόκειται για μια συλλογή κειμένων που έχουν δημοσιευτεί στη Σφήκα, το περιοδικό της ΣΚΥΑ και βρίσκονται στην ιστοσελίδα της συνέλευσης. Καταθέτουμε αυτή την συλλογή κινηματικής εμπειρίας σε μια συγκυρία που πιο εκτεταμένες συλλογικές διαδικασίες θέτουν με τρόπο πιο ευρύ την προοπτική δημιουργίας κοινοτήτων αγώνα ντόπιων και μεταναστών με υλικούς όρους, με την ευχή να χρησιμεύσει στη χάραξη μιας συλλογικής στρατηγικής για τον κοινωνικό ανταγωνισμό που να καταφέρει να δώσει απαντήσεις σε πραγματικές ανάγκες και να οδηγήσει προς την ουσιαστική απελευθέρωση.

 

Εμπειρίες από τον αγώνα των Αιγυπτίων αλιεργατών της Μηχανιώνας

Για την απόλυση της Μαλκοζάτα Ποτυράλα, τις εργολαβίες καθαρισμού και την εργασία μέσα στο πανεπιστήμιο

Για την απεργία πείνας των μεταναστών…

Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών (και πανκ καταστάσεις στην ασοεε)

Από την Ντάκα έως το Ντακάρ απέναντι στους Ντάνγκα[*] είμαστε μαζί. Κάποιες σκέψεις και προσωρινά συμπεράσματα για τον αγώνα ντόπιων και μεταναστών στην ΑΣΟΕΕ

Συνέντευξη με μετανάστη μικροπωλητή από την Σενεγάλη

Βιώματα και σκέψεις από τον κοινό αγώνα ντόπιων και μεταναστών στην ΑΣΟΕΕ και τις κινήσεις ενάντια στα κέντρα κράτησης

Απολογισμός για τη δράση της «Συνέλευσης ενάντια στις εξώσεις προσφύγων-προσφυγισσών»

 

Η μπροσούρα εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2020 από τη Συνέλευση για την Κυκλοφορία των Αγώνων

Σε μορφή pdf μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*