Tαμειο αλληλοβοηθειας

Στη Σ.υνέλευση για την Κυκλοφορία των Αγώνων συμμετέχουμε εργαζόμενες/άνεργοι/φοιτητές που η επιβίωση μας βασίζεται στην μισθωτή εργασία ημών ή των γονιών μας. Τα τελευταία χρόνια βιώσαμε τη ραγδαία υποτίμηση των συνθηκών της ζωής μας, ως αποτέλεσμα του «πλιάτσικου» των αφεντικών στην αξία αναπαραγωγής της εργατικής μας δύναμης και ως συνέπεια της αποτυχίας μας να μπλοκάρουμε συλλογικά ως τάξη αυτήν την διαδικασία. Αυτή η προσωπική συνθήκη δεν μπορεί παρά να επηρεάζει πιο έντονα και τη γενικότερη πολιτική μας δραστηριοποίηση. Μια άνεργη συντρόφισσα που δανείζεται για να πληρώσει το ενοίκιο και «κλείνεται στο καβούκι της» ή ένας άνεργος σύντροφος που επιστρέφει στους γονείς του, θα απομακρυνθούν για πρακτικούς λόγους από μια πολιτική διαδικασία. Ταυτόχρονα καμιά ατομική/παρεϊστικη άμεση λύση δεν πρόκειται από μόνη της να αντιμετωπίσει τη ρίζα του κρίσιμου προβλήματος που λέγεται καπιταλιστικές κοινωνικές σχέσεις. Θέλουμε να πολεμήσουμε τα αφεντικά που μας κλέβουν τη ζωή και γι’ αυτό χρειάζεται να μπορούμε να σταθούμε όρθιοι/ες απέναντι τους.

Έχοντας τις παραπάνω σκέψεις στο μυαλό μας ιδρύσαμε εδώ και κάποια χρόνια το ταμείο αλληλοβοήθειας της συνέλευσης. Μέχρι τώρα, το ταμείο έχει χρησιμεύσει για την στήριξη αγώνων, πολιτικών εγχειρημάτων και συντρόφων που έχουν βρεθεί σε ανάγκη. Το ταμείο έχει στηρίξει μέλη της συνέλευσης σε περιόδους που δυσκολεύονταν οικονομικά, έχει στηρίξει συντρόφους/ισες που βρίσκονται σε δίκη λόγω της κινηματικής τους δράσης ή επίσης έχει συνεισφέρει ποσά για να ενισχύσει αγώνες όπως για παράδειγμα αυτός των εργαζομένων στο ΕΚΠΑ. Έχουμε δει επίσης μέχρι τώρα κάποια όρια που έχει αναγκαστικά ένα τέτοιο εγχείρημα λόγω της δυσκολίας της συνθήκης και των δικών μας περιορισμένων δυνατοτήτων. Το ταμείο αλληλοβοήθειας στηρίζεται κατ’ αρχήν στις τακτικές εισφορές των μελών της Σ.Κυ.Α. αλλά και από τακτικές ή έκτακτες δημόσιες εκδηλώσεις και δραστηριότητες: Πολιτικό καφενείο και πάρτι, μέχρι κινηματικές εκδόσεις κι οτιδήποτε άλλο αποφασίσουμε να δουλέψουμε συλλογικά. Αποτελεί ένα ακόμη κομμάτι της παρέμβασης μας στους ταξικούς/κοινωνικούς αγώνες που προσπαθούμε να κυκλοφορούμε. Μπορούμε να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα μιας υποτυπώδους ενίσχυσης σε περίπτωση ανάγκης, αλλά δεν έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε τόσο όσο θα θέλαμε. Οι παρούσες δυνατότητες του ταμείου αλληλοβοήθειας δεν φτάνουν για να εγγυηθούν π.χ. πώς μια απεργία θα κρατήσει χρονικά καλύπτοντας βασικές ανάγκες των απεργών, ούτε συνήθως μπορούμε να καλύψουμε τα συνολικά έξοδα μιας δίκης. Από τη μια οργανωνόμαστε καλύτερα όσο περνά ο καιρός και από την άλλη βασιζόμαστε στο κατά πόσον το εκάστοτε κίνημα θα μπορεί να δημιουργεί αντίστοιχες δομές στήριξης.

Για να διασφαλίσουμε την λειτουργία, την αποτελεσματικότητα και την ανοικτότητα του ταμείου, διατηρούμε ένα μίνιμουμ καθορισμένο πλαίσιο ως προς τον τρόπο λειτουργίας του που αφορά το τι μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε και πώς αποφασίζεται αυτό. Τα γενικά κριτήρια με βάση τα οποία μπορούμε να στηρίξουμε οικονομικά ανθρώπους ή αγώνες έχουν να κάνουν με τη γενικευμένη συνθήκη επισφάλειας, τις διώξεις που γίνονται σε βάρος αγωνιζόμενων, το βαθμό ανάγκης και τα χρήματα που υπάρχουν στο ταμείο. Αυτά τα γενικά κριτήρια εξειδικεύονται στην κάθε ιδιαίτερη περίπτωση με βάση τη κουλτούρα των συντροφικών σχέσεων που προσπαθούμε να χτίσουμε. Τελικός κριτής της παροχής βοήθειας ή δανεισμού είναι πάντα η ίδια η συνέλευση.

Καλούμε άτομα και συλλογικότητες που συμφωνούν με την κινηματική και καθημερινή αναγκαιότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος να στηρίξουν την προσπάθεια αυτή, είτε στηρίζοντας το καφενείο της Σ.Κυ.Α είτε άμεσα τους αγώνες που στηρίζει το καφενείο. Γνωρίζουμε ότι η ιστορία των ανταγωνισμών μας είχε πάντα μια τέτοια υλική βάση, η οποία απορρέει από την επιθυμία μας να ζήσουμε σε κοινότητες που μαθαίνουν η μια από την άλλη και προχωράνε μαζί.

Όποια/ος επιθυμεί να ενημερώνεται για τις ανοικτές δραστηριότητες που χρηματοδοτούν το ταμείο αλληλοβοήθειας μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας στο mail: skya@espiv.net ή να χρησιμοποιήσει τη φόρμα επικοινωνίας του site μας.

 

Συνέλευση για την Κυκλοφορία των Αγώνων