Μην πληρώνετε διόδια στο κέντρο υγείας και στα νοσοκομεία

Η πρωτοβουλία γιατρών του Κέντρο Υγείας Σχηματαρίου μοιράζει το κείμενο που ακολουθεί σε ασθενείς, αναφορικά με την επιβολή εισιτηρίου 5€ σε κάθε επίσκεψη.

Εδώ και δύο βδομάδες, στο κέντρο υγείας, όπως σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, για να εξεταστεί κάποιος πρέπει να πληρώσει εισιτήριο 5 ευρώ. Αν χρειαστεί να κάνει κάποιες επιπλέον εξετάσεις (για παράδειγμα μια ακτινογραφία) το ποσό των χρημάτων θα αυξηθεί περισσότερο.

Αυτό που μέχρι πριν λίγο καιρό φαινόταν απίθανο, τώρα γίνεται πραγματικότητα. Η δωρεάν υγεία που ποτέ δεν ήταν δωρεάν αν είχε κάποιος την ατυχία να χρειαστεί κάποιο χειρουργείο, ή κάποια άλλη εξειδικευμένη ιατρική πράξη, τώρα καταργείται πανηγυρικά ακόμα και στο πρωτοβάθμιο επίπεδο.

Και είναι βέβαιο ότι τα 5 ευρώ είναι η αρχή: σύντομα το εισιτήριο θα αυξηθεί, όπως αυξάνονται τα διόδια στην εθνική οδό, τα εισιτήρια των λεωφορείων και των τρένων, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ και του ΟΤΕ. Με πρόσχημα το δημόσιο χρέος, το βαρέλι αποδεικνύεται ότι δεν έχει πάτο.

Για τα χρέη των νοσοκομείων δεν φταίμε ούτε εμείς που δουλεύουμε σ’ αυτά, ούτε εσείς που ζητάτε τις υπηρεσίες μας. Φταίνε οι διοικήσεις που διόριζε η κάθε κυβέρνηση τόσα χρόνια, που οργάνωναν μαζί με τους μεγαλογιατρούς, τις φαρμακευτικές εταιρίες και τις εταιρίες ιατρικών μηχανημάτων, ένα εκτεταμένο δίκτυο εκμετάλλευσης των ασθενών και του δημόσιου πλούτου.

Όταν σήμερα ο υπουργός υγείας βγαίνει και μιλάει για τα πυράνχας που κατασπάραξαν την υγεία, “ξεχνάει” ότι οι δικοί του άνθρωποι δίνανε τροφή στα πυράνχας με το αζημίωτο. Τα πυράνχας της υγείας ήταν αυτοί που μας κυβερνούσαν τόσα χρόνια και οι υπάλληλοι τους. Κι όμως αυτούς δεν τους αγγίζει κανένας. Αλλά σ’ εμάς, τους εργαζόμενους στην υγεία, κόβουν μισθούς και επιδόματα. Και σε σας, τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας, σας ζητάνε να πληρώσετε ακόμα και για την στοιχειώδη περίθαλψη σας.

Τα χρέη και τα ελλείμματα της υγείας να τα πληρώσουν αυτοί που τα δημιούργησαν κι όχι οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στην υγεία. Η επιβολή εισιτηρίου στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία είναι παράλογη και άδικη.

Τόσα χρόνια ως εργαζόμενοι πληρώνουμε κάθε μήνα ασφαλιστικές εισφορές

για να μπορούμε να έχουμε μια στοιχειώδη περίθαλψη, όποτε την χρειαστούμε. Δεν φτάνει που αυτή η περίθαλψη είναι λειψή, πρέπει να την πληρώνουμε κι από πάνω;

Το μόνο που μπορεί να σταματήσει αυτό τον κατήφορο είναι οι συλλογικές και ατομικές μας αντιστάσεις. Εμάς, των εργαζόμενων στην υγεία μαζί με σας, τους χρήστες των υπηρεσιών υγείας.

Να μην αφήσουμε να επιβληθεί το άδικο. Να αρνηθούμε να πληρώνουμε το εισιτήριο και τις εξετάσεις στα κέντρα υγείας και στα νοσοκομεία. Να οργανωθούμε ασθενείς και εργαζόμενοι ενάντια σ’ αυτό το νόμο.

Μόνο έτσι θα αναγκάσουμε το υπουργείο υγείας να τον πάρει πίσω.

Μην πληρώνετε διόδια στο κέντρο υγείας και στα νοσοκομεία. Είναι δικαίωμα σας. Την είσοδο σας στο Κέντρο Υγείας την έχετε χρυσοπληρώσει σε όλη σας την ζωή. Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί αυτό που δικαιούστε. Κανείς δεν μπορεί να σας κάνει τίποτα, ειδικά αν είσαστε πολλοί.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*