Άμεση Αποπληρωμή των Δεδουλευμένων των “Ιδιωτών Συνεργατών” από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. Εργαζόμαστε! Να πληρωνόμαστε/Ασφαλιζόμαστε ως Μισθωτοί

Τα τελευταία 6 τουλάχιστον χρόνια ένας μεγάλος όγκος των επισήμων στατιστικών πληροφοριών του ελληνικού κράτους –μια πάγια και διαρκή ανάγκη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που μετά χρησιμοποιείται από πλήθος υπηρεσιών, ΜΜΕ, επιστημονικών ιδρυμάτων, κοινωνικών φορών, επιχειρήσεων παράγεται από χιλιάδες επισφαλώς εργαζόμενους/ες, άνεργους/ες, φοιτητές/τριες, νοικοκυρές. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. μας ονομάζει Ιδιώτες Συνεργάτες (Ι.Σ.). Είμαστε εμείς που αναλαμβάνουμε την επαφή με νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τη συλλογή του πρωτογενούς στατιστικού υλικού, συμπληρώνουμε τα ερωτηματολόγια, διανύουμε άπειρα χιλιόμετρα κάθε μήνα με δικά μας έξοδα, παρακολουθούμε απλήρωτα σεμινάρια, παραδίδουμε την εργασία μας μέσα σε αυστηρά καθορισμένα χρονικά περιθώρια και μετά περιμένουμε να πληρωθούμε… Υπό “κανονικές συνθήκες” 5-6 μήνες μετά τον χρόνο που εργαστήκαμε.

Ενώ εργαζόμαστε σε μια απαιτητική και επίπονη εργασία με εργοδότη την ΕΛ.ΣΤΑΤ. και στα χρονικά περιθώρια που αυτή βάζει, αμειβόμαστε ως αυτοαπασχολούμενοι/ες κι όχι ως μισθωτοί/ες εργαζόμενοι/ες. Ως τώρα οι περισσότεροι/ες πληρωνόμασταν με απόδειξη δαπάνης (τίτλους κτήσης) χωρίς να λαμβάνουμε ένσημα για τη δουλειά μας. Με το ν/σ Κατρούγκαλού που ψηφίστηκε το 2016 -συνιστώντας μια ακόμα επίθεση στα δικαιώματα και τα εισοδήματα της πλειοψηφίας των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων (με ή χωρίς εισαγωγικά)- προβλέπεται ότι για την εργασία μας θα πρέπει πλέον να ασφαλιζόμαστε στον ΕΦΚΑ. Η κυβέρνηση δεν έχει, όμως, σχεδόν μισό χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, καθορίσει ακόμα τις ακριβείς λεπτομέρειες του τρόπου εφαρμογής του ν/σ στην περίπτωση μας και αποφεύγει να πάρει θέση σε σχέση με το καίριο ζήτημα αν μέσω της “απασχόλησης” μας υποκρύβεται εξαρτημένη εργασία. Τους τελευταίους μήνες περιμένουμε να βγει σχετική εγκύκλιος από ειδικά συγκροτημένη επιτροπή του Υπουργείο Εργασίας για το ζήτημα των εργαζόμενων/αυτοαπασχολούμενων με αποδείξεις δαπάνης (τίτλους κτήσης). Το Υπουργείο Εργασίας καθυστερεί την έκδοση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, κρατώντας σε ομηρία όλους όσους αμειβόμαστε με αποδείξεις δαπάνης (τίτλους κτήσης). Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε μια συνθήκη αβεβαιότητας σε σχέση με ένα σωρό άλλα ζητήματα οργάνωσης της επιβίωσης μας, όπως τα φορολογικά ζητήματα ή τη σχέση μας με τον ΟΑΕΔ.

Λόγω αυτής της πολύμηνης καθυστέρησης, αυτή τη στιγμή, πέρα από τους συναδέλφους/σσες που εργάζονται με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (“μπλοκάκι”), όσοι/ες Ι.Σ. αμειβόμαστε με απόδειξη δαπανών (τίτλους κτήσης) δεν έχουμε πληρωθεί καθόλου όλο το τρέχον έτος για έρευνες που ολοκληρώσαμε το 2016 και τους πρώτους μήνες του 2017. Χαρακτηριστικά, σε πολλούς από εμάς χρωστάνε ακόμα λεφτά από την έρευνα εργατικού δυναμικού του Γ’ τριμήνου του 2016, δηλαδή για εργασία που πραγματοποιήσαμε πριν 7-10 μήνες… Ταυτόχρονα, εργαζόμαστε κανονικά σε όλες τις έρευνες που πραγματοποιούνται αυτή τη στιγμή, καλούμενοι να τις φέρουμε εις πέρας με δικά μας έξοδα. Καλούμαστε π.χ. να ερευνήσουμε τις συνθήκες φτώχειας της ελληνικής κοινωνίας (Έρευνα Εισοδήματος) βιώνοντας οι ίδιοι/ες τις ίδιες συνθήκες φτώχειας που μας αναγκάζουν να κυνηγάμε το καθυστερημένο μεροκάματο της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Πολλές φορές αντιμετωπίζουμε την καχυποψία και την αγανάκτηση άλλων ανέργων/εργαζόμενων, των οποίων χτυπάμε την πόρτα για τις έρευνες, που όπως κι εμείς πλήττονται από τις πολιτικές ελαστικοποίησης της εργασίας που προωθεί το ελληνικό κράτος, καθώς κι από την εσωτερική στάση πληρωμών που έχει κηρύξει αυτό, όπως και πολλοί εργοδότες στον ιδιωτικό τομέα.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί προ πολλού. Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. έχει ευθύνες για το “γκρίζο καθεστώς” ανασφάλιστης εργασίας κάτω από το οποίο αναγκαζόμαστε να εργαζόμαστε τόσα χρόνια. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο αυτή την κατάσταση. Πρέπει να μας διασφαλίσει στοιχειωδώς ασφαλιστικά και μισθολογικά. Δηλώνουμε προς το Υπουργείο Εργασίας ότι είναι απαράδεκτο το γεγονός να μην έχει εκδοθεί ακόμα η συγκεκριμένη εγκύκλιος (την ίδια στιγμή που διακινούνται διάφορα σενάρια) και να κάνει πως δεν βλέπει την εξαρτημένη φύση της εργασίας μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΟΙ Ι.Σ. ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΤΟΥΜΕ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ. Οι εργαζόμενοι/ες που πληρωνόμαστε με αποδείξεις δαπάνης να αντιμετωπιζόμαστε ασφαλιστικά και φορολογικά ως μισθωτοί/ες. Κατάργηση του απαράδεκτου καθεστώτος πληρωμής μισθωτής, εξαρτημένης εργασίας με δελτία παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης (τίτλους κτήσης).

  • -ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΤΩΝ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛ.ΣΤΑΤ. Καμία μείωση των αποδοχών μας μέσω παρακράτησης εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ για εργασία που πραγματοποιήσαμε μέσα στο 2016.

  • ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΜΑΣ ο οποίος υποκρύπτεται σε αμοιβές που πραγματοποιήθηκαν με αποδείξεις δαπάνης (τίτλους κτήσης) την τελευταία δεκαετία. Αναγνώριση όχι σε βάρος των εργαζομένων, κατεύθυνση στην οποία προσανατολίζεται το υπουργείο, αλλά των εργοδοτών, οι οποίοι επέλεγαν αυτή τη μορφή πληρωμής προκειμένου να μην καταβάλουν ασφαλιστικές εισφορές.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΣΤΑΤ.

(Πειραιώς 46) ΠΕΜΠΤΗ 25/05 9π.μ.

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

(Σταδίου 29) ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26/05 9π.μ.

­Πρωτοβουλία ερευνητών – “Ιδιωτών Συνεργατών” ΕΛΣΤΑΤ

1 Σχόλιο

  1. ΕΙΜΑΙ ΚΑΙ ΓΩ ΙΔΙΩΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΒΛΕΠΩ ΟΤΙ ΕΙΔΙΚΑ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΧΟΥΝ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕΙ ΝΕ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΕΠΙΚΑΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟ ΕΦΚΑ!

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*