Συνεντεύξεις με μετανάστες μικροπωλητές

Παρακάτω ακολουθούν δυο συνεντεύξεις με μετανάστες μικροπωλητές αναφορικά με τον αγώνα ντόπιων και μεταναστών στην ΑΣΟΕΕ και τη δράση της συνέλευσης μεταναστών και αλληλέγγυων.

Συνέντευξη με μετανάστη μικροπωλητή από το Μπαγκλαντέζ

 

Για ποιους λόγους έφυγες από τη χώρα σου;

-Εγώ δεν έχω πατέρα και μητέρα και ήμουν μόνος μου στο Μπαγκλαντέζ. Ήρθα να κάτσω και να βρώ δουλεία εδώ γιατί είχα και οικονομικά προβλήματα, δεν είχα καθόλου δουλειά εκεί.

Πώς βρέθηκες στην ΑΣΟΕΕ, που δούλευες πριν;

-Δεν είχα βρεί δουλειά κάπου αλλού και έμαθα οτί εδώ τα παιδιά είναι μαζί μας και δεν αφήνουν την αστυνομία να μας πιάσει. Και γι αυτό τον λόγο ήρθα να πουλήσω εδώ. Γιατί ήξερα ότι άμα πουλήσω πράγματα εδώ δεν θα έχω προβλήματα.

Γιατί συνεχίζεις στην ΑΣΟΕΕ παρά τις επιθέσεις των μπάτσων;

-Γιατί δεν μπορούμε να πουλήσουμε κάπου αλλού.

Πώς προμηθεύεστε εμπορεύματα; Αντιμετωπίζετε προβλήματα με αυτό; Υπάρχουν μεσάζοντες στην ιστορία αυτή; Τι γίνεται όταν σας τα παίρνει η αστυνομία;

-Εδώ δεν έχουμε κανένα αφεντικό. Εγώ πηγαίνω και αγοράζω μόνος μου τα πράγματα που πουλάω. Και άμα πάρει τα πράγματα μου η αστυνομία εγώ χάνω χρήματα.

Οι επίσημες κοινότητες σας βοηθάνε; Οι πρεσβείες; Οι θρησκευτικές οργανώσεις;

-Όχι τα παιδιά από το Μπαγκλαντέζ που δουλεύουμε εδώ είμαστε μόνοι μας. Ούτε η κοινότητα ούτε κανένας άλλος ενδιαφέρεται για εμάς.

Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά την κρίση (π.χ. έφυγε κόσμος;)

-Ναι έχουν φύγει πολλά παιδιά επειδή δεν έχει δουλειά και ακόμα φεύγουνε.

Πώς βλέπεις τις κινήσεις των μπάτσων; Πιστεύεις πως είναι μέρος ενός κεντρικού σχεδίου; Γιατί πιστεύεις ότι οι μπάτσοι σας κυνηγάν έξω από την ΑΣΟΕΕ συγκεκριμένα;

-Η αστυνομία λέει ότι δεν πρέπει να δουλεύουμε στον δρόμο. Πριν δύο τρία χρόνια δεν είχε αστυνομία εδώ. Ερχόταν ο δήμος και μας κράταγε τα πράγματα, μετά όταν ερχότανε ο δήμος κάναμε όλα τα παιδιά μαζί φασαρία και δεν μπορούσανε να μας πάρουν τα πράγματα. Τώρα έρχεται ασφάλεια, αστυνομία και ματ.

Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα για τους μετανάστες μετά την άνοδο της Χ.Α; Έχετε πρόβλημα στο δρόμο; Στις γειτονιές; Στη μετακίνηση;

-Είναι πολύ δύσκολα γιατί άμα σε βρούνε στο δρόμο μόνο σου σε χτυπάνε. Είναι πολύ δύσκολο να βγείς βράδυ και να πας κάπου. Μετά από κάποια ώρα δεν μπόρείς να βγείς εύκολα γιατί φοβάσαι.

Είχες εμπειρία από συνέλευση ή κάτι παρόμοιο πριν;

-Όχι.

Σε τι σε έχει βοηθήσει η συνέλευση;

-Βοηθάει πάρα πολύ γιατί εμείς δεν έχουμε που να πάμε να δουλέψουμε και δεν υπάρχει δουλειά. Και εδώ όταν έρχεται η αστυνομία τα παιδιά από την ΑΣΟΕΕ είναι μαζί μας και δεν αφήνουνε να πιάσει κάποιον η αστυνομία και άμα πιάσει κάποιο παιδί η αστυνομία πάει δικηγόρος και το βγάζει έξω.

Πώς βλέπεις τις σχέσεις με τους ελληνόφωνους;

-Όλα τα παιδιά είναι φίλοι μας, σαν αδέλφια που μας βοηθάνε.

Πώς βλέπεις τις σχέσεις με άλλους μετανάστες;

-Όλα τα παιδιά είμαστε φίλοι Αφρικανοί, Μπαγκλαντεζιανοί γιατί άμα δεν είμαστε φίλοι εδώ που δουλεύουμε στο δρόμο και δεν είμασταν όλοι μαζί θα είχαμε πρόβλημα όταν έρχεται η αστυνομία. Να μάστε φίλοι είναι καλύτερα.

Τι προβλήματα βλέπεις να αντιμετωπίζει η συνέλευση;

-Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα.

Αν κάποιοι μετανάστες δε συμμετέχουν στη συνέλευση, σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

-Από εμάς (εννοεί τους Μπαγκλαντεζιανούς που δουλεύουνε έξω από την ΑΣΟΕΕ) έρχονται μερικά παιδιά στην συνέλευση και την άλλη μέρα το πρωί μιλάμε και με τ άλλα παιδιά που δεν ήρθαν για αυτά που είπαμε. Κάποια παιδιά πάνε μετά την δουλειά σπίτι αλλά δεν ξέρω γιατί δεν έρχονται μέσα.

Πώς βλέπεις την πολιτική δράση (πορείες, αφίσες, προκηρύξεις); Είναι χρήσιμη; Πετυχαίνει κάτι; Βελτιώνει τις συνθήκες ζωής σου; Αν όχι, γιατί;

-Όταν κάνουμε συνέλευση, μικροφωνική και άλλα πράγματα μας βοηθάει γιατί μας ακούνε και μας ξέρουν όλοι και μας καταλαβαίνουνε.

Πιστεύεις πως θα μπορούμε να κάνουμε και άλλες δράσεις με την συνέλευση που να βοηθάνε κι άλλο την κατάσταση;

-Θα μπορούσαμε να κάνουμε μαθήματα Ελληνικών γιατί πολλά παιδιά δεν καταλαβαίνουν.

Συνέντευξη με αφρικανό μετανάστη μικροπωλητή

 

Για ποιους λόγους έφυγες από τη χώρα σου;

-Για πολιτικούς λόγους αναγκάστηκα να εγκαταλείψω τη χώρα μου.

Που δούλευες πριν και πώς βρεθήκες έξω από την ΑΣΟΕΕ;

-Εγώ ήρθα στη χώρα τον Ιανουάριο του 2007. Αρχικά ήμουν σε μια δουλειά στον Πειραιά, σε ένα αφεντικό όπου μου έδινε μισθό 1800 ευρώ το μήνα. Εκεί δούλεψα για τρία χρόνια, μέχρι το 2010. Η κρίση είχε ως αποτέλεσμα να χάσω τη δουλειά μου, το αφεντικό μου είπε να πάω σπίτι μου και ότι θα με φωνάξει όταν έχει δουλειά. Από το 2010 και μετά δεν εργάζομαι (εννοεί ως μισθωτός) και από τότε εκείνο που κάνω είναι να πουλάω εμπορεύματα για να πληρώνω το ενοίκιο, τους λογαριασμούς κτλ. Για αυτό και βρίσκομαι εδώ έξω από την ΑΣΟΕΕ.

Γιατί εξακολουθείς να πουλάς εμπορεύματα έξω από την ΑΣΟΕΕ παρά το δυσμενές καθεστώς;

-Γιατί έχουμε σχέσεις αλληλεγγύης με τους φοιτητές στην ΑΣΟΕΕ, δεν είναι εγωιστές και ενδιαφέρονται για τους μετανάστες. Ο κύριος λόγος είναι το κλίμα που υπάρχει. Για τη δική μας ασφάλεια είμαστε όλοι μαζί, τρέχουμε μαζί (εννοεί απέναντι στις επιθέσεις της αστυνομίας). Είμαστε ασφαλείς λόγω των αλληλέγγυων.

Πώς προμηθεύεστε τα εμπορεύματα; Αντιμετωπίζετε πρόβλημα με αυτό; Υπάρχουν μεσάζοντες;

-Εμείς είμαστε υπεύθυνοι για τα εμπορεύματα που παίρνουμε. Με τα λεφτά που κερδίζουμε ξέρουμε που χρειάζεται να πάμε ώστε να τα προμηθευτούμε. Τα αγοράζουμε και τα πουλάμε εμείς. Δεν υπάρχει κανένας που να μας τα δίνει με πίστωση. Εμείς τα αγοράζουμε πληρώνοντας με μετρητά κι αν το εμπόρευμα δεν είναι καλό τότε αυτό επιβαρύνει εμάς. Εμείς παίρνουμε δηλαδή το ρίσκο για το αν το εμπόρευμα βγει καλό ή κακό.

Ποιες σχέσεις έχεις με μετανάστες από άλλες εθνοτικές/θρησκευτικές ομάδες;

-Υπάρχουν άτομα από πολλές εθνότητες που έρχονται και πουλάνε εδώ. Υπάρχει όμως σεβασμός μεταξύ μας και αξιοπρέπεια.

Οι επίσημες κοινότητες σας βοηθάνε; Πώς; Οι πρεσβείες; Οι θρησκευτικέςοργανώσεις;

-Δεν υπάρχει επίσημη κοινότητα της χώρας μου εδώ. Δεν υπάρχει ούτε πρεσβεία. Υπήρχε παλιότερα μια οργάνωση, αλλά διαλύθηκε γιατί επέστρεψαν πολλοί πίσω στη χώρα μου με την κρίση. Πολλοί δεν άντεξαν, τρώγανε στα σκουπίδια και τελικά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω. Γενικώς όμως, ποτέ δεν ερχόντουσαν πολλοί από τη χώρα μου εδώ και όσοι έρχονταν κάθονταν για λίγο, έβγαζαν κάποια χρήματα και επέστρεφαν πίσω.

Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα μετά την κρίση (π.χ. έφυγε κόσμος;)

-Όσοι είχαν τα μέσα και τη δυνατότητα έφυγαν, αλλά δεν επέστρεψαν πίσω στη χώρα μου. Πήγαν σε άλλες χώρες την Αλγερία, το Μαρόκο κτλ.

Πώς βλέπεις τις κινήσεις των μπάτσων; Πιστεύεις πως είναι μέρος ενός κεντρικού σχεδίου;

-Οι καταστηματάρχες ενοχλούνται πολύ και με το που μας βλέπουν καλούνε την αστυνομία, μας ζητάνε το λόγο για τον οποίο είμαστε εδώ, λένε στη δημοτική αστυνομία ότι τα προϊόντα που πουλάμε είναι κλεμμένα ή ότι εμείς τα έχουμε κλέψει. Εμείς επιμένουμε έξω από την ΑΣΟΕΕ παρά τις επιθέσεις της αστυνομίας γιατί θέλουμε να δείξουμε ότι είμαστε ικανοί να εργαστούμε και δεν είμαστε κλέφτες. Παραμένουμε επίσης έξω από την ΑΣΟΕΕ λόγω των επιθέσεων των φασιστών που αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Οι φασίστες έχουν ξεκινήσει συνεργασία και με τη δημοτική αστυνομία και με την ελληνική αστυνομία.

Πώς έχουν αλλάξει τα πράγματα για τους μετανάστες μετά την άνοδο της Χ.Α; Έχετε πρόβλημα στο δρόμο; Στις γειτονιές; Στη μετακίνηση;

-Υπάρχουν επιθέσεις από φασίστες όπου πέρα από το να μας χτυπάνε στο δρόμο, ή ακόμα και μέσα στα σπίτια μας, μας κλέβουν ακόμα και εμπορεύματα. Αυτή τη στιγμή η κατάσταση εδώ στην ΑΣΟΕΕ έχει κάπως ηρεμήσει, αν και όχι εντελώς. Η συνέλευση έχει βοηθήσει πολύ επ’ αυτού. Οι φασίστες ξέρουν για τη στήριξη που υπάρχει από τον κόσμο της ΑΣΟΕΕ και για αυτό και είναι κάπως πιο ήρεμη προς το παρόν η κατάσταση.

Πώς μπήκες στη συνέλευση; Είχες εμπειρία από κάτι παρόμοιο πριν;

-Τη συνέλευση τη δημιουργήσαμε μαζί με αλληλέγγυους της ΑΣΟΕΕ. Ο καθένας μπορεί να έρθει κάθε Πέμπτη στις 20:00. Δεν υπάρχουν διακρίσεις, είναι ανοιχτή σε όλους τους μετανάστες, υπάρχει πνεύμα ισότητας και αλληλεγγύης με τους φοιτητές.

Πέρα από την αλληλεγγύη, πρακτικά πώς σας έχει βοηθήσει η συνέλευση;

-Η συνέλευση μας έχει προσφέρει εμπειρία για το πώς να στεκόμαστε στο δρόμο, που είναι επικίνδυνα και που βρίσκονται οι φασίστες, η αστυνομία κτλ. Στη συνέλευση συζητάμε ανοιχτά, χωρίς να κρύβουμε πράγματα.

Πώς βλέπεις τις σχέσεις με τους ελληνόφωνους μέσα στη συνέλευση;

-Τους ελληνόφωνους τους βλέπω σαν αδέλφια μου γιατί ποτέ δεν κοίταξαν το χρώμα του δέρματός μου ή οτιδήποτε άλλο. Τους σέβομαι πολύ γιατί ενδιαφέρθηκαν ανιδιοτελώς για τα προβλήματά μας και το ίδιο ενδιαφερόμαστε κι εμείς για αυτούς.

Πώς βλέπεις τη σχέση με άλλους μετανάστες μέσα στη συνέλευση;

-Η συνέλευση έχει καλυτερεύσει τις σχέσεις μας με τους άλλους μετανάστες και όσον αφορά την ανάπτυξη εμπιστοσύνης μεταξύ μας. Έχει αλλάξει επίσης τη νοοτροπία πολλών, πλέον νιώθουμε σα μια μεγάλη οικογένεια. Μας βοήθησε στο να μάθουμε τι λέει ο καθένας και να ανταλλάσουμε απόψεις.

Τι προβλήματα βλέπεις να αντιμετωπίζει η συνέλευση;

-Πιστεύω ότι θα πρέπει να έρθουμε σε επικοινωνία και με άλλες συνελεύσεις στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη χώρα. Θα πρέπει να ανοίξει η συνέλευσή μας, να βρεθεί και με άλλους.

Αν κάποιοι μετανάστες δε συμμετέχουν στη συνέλευση, σε τι πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό;

-Παρόλο που δεν ξέρω όλους τους μετανάστες, όμως ξέρω αρκετούς που ενώ γνωρίζουν την ύπαρξη της συνέλευσης δεν έρχονται. Θεωρώ ότι χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση και ενημέρωση για το τι κάνουμε.

Τι θα ήθελες να πετύχεις μέσα από τη συμμετοχή σου στην συνέλευση;

-Θα ήθελα το ελληνικό κράτος να αναγνωρίσει ότι δεν είμαστε κλέφτες εδώ, αλλά ότι ζούμε και εργαζόμαστε. Η συνέλευση θέλω να με βοηθήσει να αποκτήσω τα χαρτιά που χρειάζονται για να είμαι ελεύθερος εδώ, να μην υπάρχουν δυο εθνότητες, αλλά να είμαστε όλοι ένα πράγμα.

Πώς βλέπεις την πολιτική δράση (πορείες, αφίσες, προκηρύξεις); Είναι χρήσιμη; Πετυχαίνει κάτι; Βελτιώνει τις συνθήκες ζωής σου; Αν όχι, γιατί;

-Οι μικροφωνικές και τα μοιράσματα κειμένων με έχουν σημαδέψει. Εδώ είμαι ένας μετανάστης χωρίς πατέρα ή μητέρα και αυτό είναι κάτι που μου έχει δώσει κουράγιο. Για αυτό είμαι χαρούμενος με την συνέλευση γιατί όταν κάνουμε τη μικροφωνική η αστυνομία απομακρύνεται και δεν μπορεί να μας επιτεθεί. Όταν διαβάζουμε κείμενα από τη μικροφωνική ακόμα και περαστικοί σταματάνε και ακούνε, μαθαίνουν για τους μετανάστες και για το ότι είμαστε ίσοι.

Σε σχέση με τις γυναίκες μετανάστριες, δεν υπάρχουν γυναίκες που να πουλάνε έξω από την ΑΣΟΕΕ. Γιατί δεν έρχονται όμως άλλες στην συνέλευση;Θα υπήρχε πρόβλημα άμα ερχόντουσαν;

-Ξέρω ότι υπάρχουν πολλές γυναίκες μετανάστριες οι οποίες υποφέρουν. Θα πρέπει να γραφτούνε κείμενα σε πολλές γλώσσες και να πάμε στις πλατείες και τα μέρη όπου συχνάζουν και να τις προσκαλέσουμε να έρθουν στη συνέλευση, καθώς να γίνουν δράσεις και σε άλλες γειτονιές. Με αφορμή τη δολοφονία του Μπαμπακάρ κάποιες γυναίκες που το έμαθαν ήρθαν στη συνέλευση.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*