Νέο κάλεσμα σε κινητοποιήσεις των απλήρωτων “συνεργατών” της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

Σε νέες κινητοποιήσεις την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη καλούνε οι επισφαλώς εργαζόμενοι/ες – “ιδιώτες συνεργάτες” της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ζητώτας την καταβολή των δεδουλευμένων τους για το 2017 καθώς και να ξεκαθαρίσει το Υπουργείο Εργασιας το καθεστώς ασφάλισης των αμειβόμενων με τίτλους κτήσης/απόδειξη δαπάνης. Απαιτούνε, τέλος, να αναγνωριστεί η εργασία τους ως εξαρτημένη και να ασφαλίζονται και να φορολογούνται ως μισθωτοί κι όχι ως αυτοαπασχολούμενοι.

 

Ακολουθεί το κείμενο-κάλεσμα των κινητοποιήσεων:

 

ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΑ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΣΤΑΤ.

ΟΙ “ΙΔΙΩΤΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ” ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΝΑ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΑΣΤΕ ΩΣ ΜΙΣΘΩΤΟΙ

Από το Γενάρη του 2017 παραμένουμε απλήρωτοι/ες οι εργαζόμενοι/ες της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που εργαζόμαστε για τη συλλογή του στατιστικού υλικού και αμειβόμαστε με απόδειξη δαπάνης, ως “Ιδιώτες Συνεργάτες” (Ι.Σ.). Η διοίκηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. προβάλλει ως δικαιολογία για την μη καταβολή των δεδουλευμένων το γεγονός ότι το Υπουργείο Εργασίας δεν έχει εκδώσει εγκύκλιο που να καθορίζει το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για αυτή την κατηγορία των εργαζομένων.

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο πρόβλημα υπήρχε και με τα δεδουλευμένα του 2016 τα οποία καταβλήθηκαν μετά από κινητοποιήσεις μας στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. και στο Υπουργείο Εργασίας.

Η ΕΛ.ΣΤΑΤ. χαρακτηρίζει ως «ιδιώτες συνεργάτες» τους εργαζόμενους που καλύπτουμε μια πάγια ανάγκη της. Ενώ μας απασχολεί σε καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, αρνείται την υπογραφή σύμβασης. Δεν είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες, ούτε αυτοαπασχολούμενοι/ες. Εργαζόμαστε με βάση τα χρονοδιαγράμματα που θέτει η ΕΛΣΤΑΤ και αμοιβόμαστε με τις αποδοχές που αυτή καθορίζει, οι οποίες δεν επαρκούν για την κάλυψη βασικών αναγκών μας.

Το Υπουργείο Εργασίας με τη μη έκδοση της σχετικής διευκρινιστικής εγκυκλίου εμπαίζει χιλιάδες αμειβόμενους με τίτλους κτήσης/απόδειξη δαπάνης και τους σπρώχνει στην μαύρη εργασία. Την ίδια στιγμή διακινούνται σενάρια για ασφαλιστικές εισφορές ύψους 30% που θα βαρύνουν τους εργαζόμενους και όχι τους εργοδότες, ενώ το Υπουργείο γνωρίζει πολύ καλά ότι σε πολλές περιπτώσεις πίσω από το άθλιο καθεστώς αμοιβής με αποδείξεις δαπάνης υποκρύπτεται εξαρτημένη εργασία.

 

Φτάνει πια! Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί!

Είναι ντροπή να πληρωνόμαστε μόνο μετά από κινητοποιήσεις.

 

Καλούμε τους ˮΙδιώτες Συνεργάτεςˮ της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και όλους όσους αμείβονται με απόδειξη δαπάνης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας :

  • Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 9.00 π.μ

  • Τρίτη 19 Σεπτέμβρη στην ΕΛ.ΣΤΑΤ. (Πειραιώς 46) στις 9.00 π.μ

 

Απαιτούμε:

 

Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας. Καμία μείωση των αποδοχών μας μέσω παρακράτησης εισφορών υπέρ ΕΦΚΑ.

– Να καταργηθεί το καθεστώς πληρωμής με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αποδείξεις δαπάνης/τίτλους κτήσης. Να ασφαλιζόμαστε και να φορολογούμαστε ως μισθωτοί/ες.

– Αναδρομική αναγνώριση του χρόνου ασφάλισης μας, όχι σε βάρος των εργαζομένων.

 

 

Πρωτοβουλία ερευνητών – ˮιδιωτών συνεργατώνˮ ΕΛ.ΣΤΑΤ.

 

 

Αναδημοσίευση: http://nofeloumeni.gr/2017/09/13/neo-kalesma-se-kinitopoiiseis-ton-apliroton-synergaton-ths-elstat/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*