Ανοιχτή Εκδήλωση – Συζήτηση, Τρίτη 11 Ιουνίου, στις 6μμ, Κτήριο Γκίνη, με θέμα “Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστριών/των για το δικαίωμα στη στέγαση | Ενάντια στις εξώσεις προσφύγων”

Εισήγηση από Συνελεύση ενάντια στις εξώσεις προσφύγων και Σωματείο Βάσης Εργαζομένων σε ΜΚΟ.

Παρατίθεται το κείμενο αυτο-παρουσίασης της Συνέλευσης:

Κοινοί αγώνες ντόπιων και μεταναστών/μεταναστριών για το δικαίωμα στη στέγαση
Ενάντια στις εξώσεις προσφύγων/προσφυγισσών

Στις αρχές Μαρτίου το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δημοσίευσε απόφαση η οποία προβλέπει τις πρώτες μαζικές εξώσεις προσφύγων/προσφυγισσών (τόσο οικογενειών όσο και μεμονωμένων ατόμων) που διαμένουν σε διαμερίσματα και containers σε camps χρηματοδοτούμενα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, χωρίς καμία πρόβλεψη για την περαιτέρω στέγασή τους, στην ουσία πετώντας τους στο δρόμο.

Το πρώτο αυτό κύμα εξώσεων αφορούσε εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίοι έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες/προσφύγισσες έως και την 31η Ιουλίου του 2017. Το επόμενο αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του Μαΐου, και θα αφορά άτομα που έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες/προσφύγισσες το τελευταίο εξάμηνο του 2017, εκτινάσσοντας έτσι τον αριθμό όσων απειλούνται με έξωση.

Σε πλήρη σύμπλευση με τις οδηγίες της Ύπατης Αρμοστείας, το Υπουργείο αναθέτει στις ΜΚΟ που διαχειρίζονται αυτά τα προγράμματα στέγασης, και εκείνες στους  εργαζόμενους τους, να υλοποιήσουν τη βάρβαρη αυτή απόφαση, με τις  γνωστές πρακτικές της μετακύλισης ευθυνών. Προς το παρόν, ο βασικός μοχλός πίεσης του κράτους απέναντι στους/στις πρόσφυγες/προσφύγισσες που έχουν ήδη αρνηθεί ή θα αρνηθούν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα camps αυτά, είναι η αποστέρηση του ελάχιστου χρηματικού βοηθήματος (cash) που λαμβάνουν (της τάξης των 100 ευρώ), που εξασφάλιζε μέχρι πρότινος την κάλυψη των στοιχειωδών καθημερινών αναγκών τους. Ο εκβιασμός του Υπουργείου είναι απλός, όσο και ωμός: ή μένεις άστεγος/άστεγη με 100 ευρώ στο χέρι, ή διατηρείς το αυτονόητο δικαίωμα στη στέγαση, χωρίς καθόλου χρήματα.

Τη στιγμή που οι πολιτικές “διαχείρισης” του προσφυγικού, ως η άλλη όψη των πολέμων σε Μέση Ανατολή και Αφρική στους οποίους συμμετέχει το ελληνικό κράτος, διαρκώς οξύνουν τη βία και τους ρατσιστικούς αποκλεισμούς σε βάρος των προσφύγων/προσφυγισσών, το Υπουργείο προκλητικά προφασίζεται ότι η κατοχύρωση προσφυγικής ιδιότητας συνεπάγεται αυτόματα και τη δυνατότητα κοινωνικής ένταξης, ανεύρεσης εργασίας και στέγης. Ενώ μάλιστα τόσο η ανεργία και η γενικότερη επισφαλειοποίηση της εργασίας, όσο και το πρόβλημα της στέγασης πλήττουν όλους/όλες τους/τις καταπιεσμένους/καταπιεσμένες, ακόμα και αυτούς/αυτές που βρίσκονται σε πιο προνομιούχες θέσεις από τους/τις πρόσφυγες/προσφύγισσες, δεδομένης της ευρύτερης αναδιάρθρωσης γης που παρατηρείται αυτήν την περίοδο στο αστικό πεδίο. Ταυτόχρονα, η ελληνική Κυβέρνηση, τρία χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, που μετατρέπει το Αιγαίο σε «αποθήκη» ανθρώπων και τα κέντρα υποδοχής σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, έχει το θράσος να προφασίζεται την «αποσυμφόρηση» των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης στα νησιά για να δικαιολογήσει τη βαναυσότητα την οποία επιβάλλει στις ζωές των προσφύγων/προσφυγισσών στο κέντρο της Αθήνας. Την ώρα που η καθημερινή μας ζωή, οι δουλειές μας και οι γειτονιές μας γίνονται όλο και πιο πολυεθνικές, η κυβέρνηση προσπαθεί να μας χωρίσει σε πολίτες πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.

Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η Υπουργική απόφαση των εξώσεων αποτελεί κλιμάκωση της επίθεσης κράτους-κυβέρνησης-ΕΕ ενάντια στους πρόσφυγες, έναν ακόμα σταθμό στις πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο, των κλειστών συνόρων, των εκκενώσεων των καταλήψεων, της ποινικοποίησης κάθε μορφής αντίστασης: τόσο της αντίστασης κάποιων εργαζόμενων σε ΜΚΟ που αρνήθηκαν να εκτελέσουν τις εντολές διωγμού των προσφύγων/προσφυγισσών από τα σπίτια τους, όσο και της αντίστασης προσφύγων/προσφυγισσών που αρνήθηκαν να φύγουν από τα σπίτια τους.

Σε απάντηση στα παραπάνω, στις 2/4 το Σωματείο Βάσης Εργαζόμενων σε ΜΚΟ εναντιώθηκε στις διοικήσεις των ΜΚΟ, κάλεσε σε ανοιχτή συνέλευση και συντονισμό δράσεων ενάντια στην απόφαση που οδηγεί τους/τις πρόσφυγες/προσφύγισσες σε αστεγία και διοργάνωσε 24ωρη απεργία των εργαζομένων σε ΜΚΟ στις 16/4. Στις κινητοποιήσεις της 16ης Απρίλη εργαζόμενοι/εργαζόμενες, σωματεία, αντιρατσιστικές και πολιτικές συλλογικότητες και αλληλέγγυοι/αλληλέγγυες συμμετείχαμε μαζικά κάνοντας σαφή την εναντίωσή μας στις ρατσιστικές και εξαθλιωτικές πρακτικές του Υπουργείου και των ΜΚΟ, καθώς και τη στήριξη μας στους/στις πρόσφυγες/προσφύγισσες και στους/στις εργαζόμενους/εργαζόμενες των ΜΚΟ που αντιστέκονται και θα αντισταθούν στις πιέσεις της εργοδοσίας τους για εφαρμογή της απόφασης. Έκτοτε, τα σωματεία, οι συλλογικότητες και τα αλληλέγγυα άτομα που πλαισίωσαν το κάλεσμα του ΣΒΕΜΚΟ, συντονίζουμε τη δράση μας κάθε Τρίτη μέσα από συνέλευση στο Πολυτεχνείο (Γκίνη), με σκοπό την έμπρακτη αλληλεγγύη στους/στις πρόσφυγες/προσφύγισσες που έχουν ήδη αρνηθεί ή θα αρνηθούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια και το μπλοκάρισμα στην πράξη της βάρβαρης και εξαθλιωτικής απόφασης, μέχρι την οριστική απόσυρση της.

Επειδή το δικαίωμα στη στέγαση και την αξιοπρεπή διαβίωση αποτελεί συλλογική διεκδίκηση όλων κόντρα στη ρατσιστική γκετοποίηση και εξαθλίωση,

Καλούμε:

-κάθε έναν και κάθε μία πρόσφυγα/προσφύγισσα που απειλείται με έξωση

-εργαζόμενες και εργαζόμενους σε προγράμματα στέγασης σε ΜΚΟ και δήμους

-σωματεία, αντιρατσιστικές οργανώσεις, μεταναστευτικές κοινότητες,
συλλογικότητες και αλληλέγγυους/αλληλέγγυες σε συντονισμό για την
οργάνωση και την υλοποίηση κινητοποιήσεων/δράσεων/διεκδικήσεων με
σκοπό να μπλοκάρουμε τα σχέδια Υπουργείου-Ύπατης και ΕΕ, μέσα από
κοινούς αγώνες ντόπιων και μεταναστών/μεταναστριών.

ΑΞΙΟΠΡΕΠΗ ΣΤΕΓΑΣΗ ΓΙΑ ΝΤΟΠΙΟΥΣ/ΝΤΟΠΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΕΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ, ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ – ΜΟΝΙΜΕΣ ΚΑΙ ΑΝΟΙΧΤΕΣ

ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ/ΤΙΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ/ΠΡΟΣΦΥΓΙΣΣΕΣ

ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΥΝΟΡΑ – ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΠΡΟΣΦΥΓΙΣΣΩΝ ΚΑΙ
ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ/ΜΕΤΑΝΑΣΤΡΙΩΝ

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΜΚΟ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΣΟΥΝ ΕΞΩΣΕΙΣ
ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ/ΠΡΟΣΦΥΓΙΣΣΩΝ

Συνέλευση ενάντια στις εξώσεις

προσφύγων/προσφυγισσών,
resistevictions.gr

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*