Να σπάσουμε στον δρόμο το μεταναστευτικό απαρτχάιντ. Ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη χωρίς διακρίσεις.

Να σπάσουμε στον δρόμο το μεταναστευτικό απαρτχάιντ.

Ισότιμη πρόσβαση στην περίθαλψη χωρίς διακρίσεις.

Κάτω τα χέρια από τον Γ.Κ.

Η πολιτική διαχείρισης του μεταναστευτικού είναι λίγο ως πολύ γνωστή. Πολιτική απαρτχάιντ, πολιτική εξαίρεσης από τα αυτονόητα, push backs, εγκλεισμός, παραβίαση ακόμα και των λίγων δικαιωμάτων που οι διακρατικές συμφωνίες αναγνώριζαν στους πρόσφυγες.

Στα πλαίσια αυτής της πολιτικής ήρθε και η απόφαση της διεύθυνσης του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης.
Η πρόσβαση σε άμεση βοήθεια στα στρατόπεδα των μεταναστών θα γίνεται μόνο εάν υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό. Μια απόφαση μνημείο διακρίσεων εις βάρος των μεταναστών, που αντιμετωπίζει τους τόπους κατοικίας τους σαν χώρο επικίνδυνων κακοποιών, στερώντας τους ένα ακόμη αυτονόητο.

Απέναντι σε αυτήν την πολιτική αντέδρασαν, όπως ήταν φυσικό, εργαζόμενοι σωματεία και συλλογικότητες. Στα πλαίσια αυτών των αντιδράσεων ενημερώνεται και το κλαδικό σωματείο των νοσοκομειακών γιατρών (ΕΝΙΘ) και έρχεται σε επικοινωνία με την υπεύθυνη αυτής της απόφασης, τη Διευθύντρια του ΕΚΑΒ Καραμπελίδου Χριστίνα, μέσω του εκπροσώπου της, αντιπρόεδρου της ΕΝΙΘ, Γιάννη Κούτρα.

Από εκεί και μετά και αφού διαπιστώνεται το βάσιμο των καταγγελιών, η ΕΝΙΘ βγάζει ανακοίνωση όπου και καταγγέλει ότι: Η εντολή αυτή αποτελεί έναν απαράδεκτο και αδικαιολόγητο ρατσιστικό αποκλεισμό στην πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στις υπηρεσίες υγείας στερώντας τους ακόμα και το στοιχειώδες (και συνταγματικά κατοχυρωμένο) δικαίωμα στην επείγουσα περίθαλψη.

Αντίστοιχα έδρασαν και άλλες συλλογικότητες και ομαδοποιήσεις τοπικές και εργασιακές. Για αυτούς τους λόγους ως Health workers και σε συνεργασία με την ανοιχτή συνέλευση αγώνα Άνω Πόλης τυπώσαμε και κολλήσαμε την αφίσα/καταγγελία αυτών των πρακτικών.

Μεθυσμένοι από την παντοδυναμία τους, σε μια περίοδο παρατεταμένης έκτακτης ανάγκης με αφορμή τον κορωνοϊό και μέσα σε ένα καθεστώς καθολικής σιωπής, προσπαθούν να σκορπίσουν τον τρόμο για να κρατήσουν τις άθλιες αποφάσεις τους στο απυρόβλητο. Η επικοινωνία του συνδικαλιστικού εκπροσώπου με τη Διευθύντρια του ΕΚΑΒ και η διατύπωση των θέσεων του σωματείου (ΕΝΙΘ) μετατρέπεται από τον Διοικητή της 4ης ΥΠΕ Τσαλικάκη Δ. και τον Διοικητή του Ιπποκρατείου Αντωνάκη Ν. σε αιτία δίωξης. Με ποιο ισχυρισμό άραγε; Ότι ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος υπεράσπισε τις απόψεις του σωματείου του ενάντια στο ρατσιστικό αποκλεισμό από την περίθαλψη;

Δίωξη με βαριές κατηγορίες για ανάρμοστη συμπεριφορά, που μπορεί να επιφέρει μέχρι και την απόλυση. Δίωξη που δεν δείχνει παρά μόνο αυτό που γνωρίζουμε ήδη: Το ενιαίο κόμμα της τάξης νεκροταφείου δεν θα σταματήσει μπροστά σε τίποτα, συνδικαλιστικά δικαιώματα και ελευθερίες υπάρχουν μόνο εφόσον δεν ενοχλούν τη βρώμικη δουλειά τους, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς δεν πρόκειται να το κάνει κανείς.
Η συμμετοχή μας στην παράσταση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 3 Ιούνη στις 1 το μεσημέρι στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης νομίζουμε ότι είναι το ελάχιστο που μας αντιστοιχεί ενάντια στο καθεστώς απαρτχάιντ που δοκιμάζεται να επιβληθεί.

Στον δρόμο θα σπάσουμε τον τρόμο.

Εργαζόμενες/οι στη Βιομηχανία της Υγείας

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*